Αποστολέας Θέμα: Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι  (Αναγνώστηκε 4166 φορές)

Αποσυνδεδεμένος kostas

• Newbie
  • *
Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι
« στις: Ιούλιος 05, 2009, 22:21:14 μμ »

Στην καρδιά του πολύκορφου και ελατοσκέπαστου Μαινάλου, όπου η μουσική από το σουραύλι του Πάνα
μπερδεύεται με το βουητό του έλατου και το κελάρυσμα των νερών του ξεροπόταμου που κατεβαίνει από το Αρκουδόρεμα
σμίγει με την απέραντη γαλήνη της φύσης, εκεί σε μια γωνιά βρίσκεται κουρνιασμένο το χωριό της Ελλάδας, το χωριό του Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι.

Είναι το χωριό που έθρεψε την απροσκύνητη και αδούλωτη γενιά των σταυραετών, των Κολοκοτρωναίων.
Είναι το χωριό του ελευθερωτή του γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Σήμερα είναι ακατοίκητο.

Όμως ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννου και το ανακαινισθέν σπίτι του Κολοκοτρώνη από τον αείμνηστο Π. Αγγελόπουλο μαρτυρούν την ύπαρξή του.
Σαν τόπος προσκυνήματος προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθημερινά. Υπάρχει πηγή με άφθονο νερό και αρκετός χώρος.

Ο Δήμος Φαλάνθου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, κατασκεύασε αναψυκτήριο, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006,
 προφέροντας ντόπια προϊόντα (μέλι, τσάϊ, κ.λ.π.), παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά.

Η κύρια διαδρομή για το Λιμποβίσι, με αφετηρία την Τρίπολη, είναι μέσω του Δήμου Φαλάνθου.
Μετά το Παναρκαδικό νοσοκομείο ακολουθούμε το δρόμο για τα χωριά, Τσελεπάκου, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα.

Ένα χιλιόμετρο μετά το Χρυσοβίτσι (23 από Τρίπολη) στρίβουμε δεξιά. Περνάμε από το ακατοίκητο Αρκουδόρεμα και φτάνουμε στο Λιμποβίσι μετά από 7 χλμ.
Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σε καλή κατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες που επικρατεί παγετός.

Video
Ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο άνθρωπος που υπηρέτησε όσο κανείς άλλος την Επανάσταση του ‘ 21
είναι ένας από τους δέκα «Μεγάλους Έλληνες». Από μικρό παιδάκι πολεμούσε τον Τούρκο δυνάστη με ελάχιστες δυνάμεις.
Η μοναδική του έννοια ήταν η Απελευθέρωση της Πατρίδας. Σε μια ομιλία του στην Πνύκα μπροστά σε μαθητές τους είπε:
«Στον τόπο αυτόν όπου εγώ πατώ επάτουσαν άνδρες σοφοί με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ ούτε να φτάσω τα ίχνη τους».
Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη ακολούθησε τα βήματα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και τον παρουσιάζει:«Ταξιδέψαμε σε όλη την Πελοπόννησο.
Πήγαμε σε Ναύπλιο ,Μάνη, Άργος, Τρίπολη, Ορεινή Αρκαδία, Πάτρα, Καλαμάτα, Αθήνα κ.α. Ήταν μια εμπειρία αλησμόνητη.
Είδαμε την ιστορία από μια διαφορετική σκοπιά. Ζήσαμε εκεί όπου έζησε ,περπατήσαμε εκεί που περπάτησε και πολέμησε.
Μέσα από αυτήν την ...μεταφυσική προσέγγιση ανακάλυψα έναν άνθρωπο που λειτουργούσε πρωτίστως για το εμείς ,αγνοώντας το εγώ.
Του οφείλουμε πολλά ,και παρά τα άγρια χαρακτηριστικά που του αποδίδουν και που είναι λογικό λόγω συνθηκών να είχε, ανακάλυψα μια τεράστια ψυχή και ευαισθησία.»
 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης νίκησε τις στρατιές του Δράμαλη, κυρίευσε την Τριπολιτσά, απέκρουσε τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ
 αλλά δε μπόρεσε να κάμψει το φθόνο εκείνων που τον έκλεισαν δυο φορές στη φυλακή και τον καταδίκασαν μια φορά σε θάνατο.

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 05, 2009, 22:28:55 μμ »
Κωστα σ'ευχαριστουμε πολυ...εριξες ιδεα για εκδρομουλα!! :good:

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 06, 2009, 09:07:32 πμ »
Εχω φτάσει μέχρι την Αλωνίσταινα, το κοντινό χωριό και δυστυχώς λόγο έλλειψης χρόνου δε κατάφερα να πάω στο Λιμποβίτσι.....επιφυλάσομαι όμως!!  :smile_:

Αποσυνδεδεμένος xenia

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 08, 2009, 17:19:45 μμ »
Κωστα σ'ευχαριστουμε πολυ...εριξες ιδεα για εκδρομουλα!! :good:

Για να δουμε ποτε θα με πας...

Αποσυνδεδεμένος palaiohelen

• Hero Member
  • Απ'όλους τους προορισμούς καλύτερο είναι το ταξίδι
    • ΕΛΕΝΗ.-
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 13, 2009, 22:54:57 μμ »
Ωραίο!Αν και πολύ κοντά μου δεν έχω πάει...θα μπει στο πρόγραμμα  :yahoo:
Σ’ αγαπώ τόσο που δεν σε θέλω.
Γιατί δεν θες παρά ότι σου λείπει κι εσύ πια δεν μου λείπεις αφού στης αγάπης τον τόπο δεν χωρά η απόσταση.
Σ’ αγαπώ κι αγαπώντας σε, σε περιέχω, σε έχω αφού είμαι, είμαι από σένα και μαζί σου κι όπου κι αν είμαι έρχεσαι......