Αποστολέας Θέμα: Δύου αμέρε τα Τσακωνιά! (Δύο μέρες στην Νότια Κυνουρία!)  (Αναγνώστηκε 7783 φορές)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
    • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δύου αμέρε τα Τσακωνιά! (Δύο μέρες στην Νότια Κυνουρία!)
« Απάντηση #20 στις: Ιούνιος 03, 2016, 10:04:41 πμ »
Η επόμενη στάση ήταν λίγο πριν την είσοδο στο Λεωνίδιο. Εκεί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, παλιό κυλινδρικό κτίσμα, ίσως κάποιος παλιός ανεμόμυλος.
Η εικόνα της κωμόπολης με τον βράχο και τους τρεις ανεμόμυλους, τον Δαφνώνα, τον κάμπο και στο βάθος το Μυρτώο πέλαγος είναι τόσο όμορφη!!
«Καλώς εκοπιάσατε», λέει αυτή τη φορά η δίγλωσση πινακίδα.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιούνιος 03, 2016, 10:05:12 πμ »
Μπαίνουμε και πάλι στο Λεωνίδιο, ακολουθώντας τον παραποτάμιο δρόμο, αυτή τη φορά.
Άλλη μια στάση εκεί που έχουν τον παλιό οδοστρωτήρα, υποδειγματικά συντηρημένο και εκτεθειμένο.
Εκεί κοντά βρίσκεται και το Α΄ δημοτικό σχολείο, ένα πολύ όμορφο νεοκλασσικό κτίριο
Σε λίγο στρίψαμε δεξιά, περνώντας μια γέφυρα και πήραμε το δρόμο για Πλάκα και Πούλιθρα.
Άλλη μια πινακίδα, συμβουλευτική αυτή τη φορά.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 03, 2016, 10:05:46 πμ »
Σε λίγο φτάσαμε στο γραφικό λιμανάκι της Πλάκας. Και εκεί όλα κλειστά, εκτός από μια ταβέρνα.
Συνεχίζουμε για τα Πούλιθρα. Και εκεί η απόλυτη ερημιά! Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να γυρίσουμε στο Λεωνίδιο, μπας και πιούμε καφέ.
Η ήλιος είχε πάρει την κατηφόρα και έβαφε τον κόκκινο βράχο, ακόμα πιο κόκκινο!

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 03, 2016, 10:06:03 πμ »
Κάτσαμε στην ίδια πλατεία, αλλά σε άλλο καφενείο.
Ο ουρανός είχε πάρει ένα πολύ έντονο κόκκινο χρώμα
Το βράδυ, σαν φτάσαμε στην Παραλία του Τυρού, κάναμε μια βόλτα στο χωριό.
Στην κεντρική πλατεία, εκτός από την εκκλησία υπάρχει ένα παλιό (αλλά καλοσυντηρημένο) μαγγανοπήγαδο
και ένα εντυπωσιακό σύγχρονο γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, της Νεφέλης Κονταρίνη.
Η μέρα ήταν γεμάτη εντυπώσεις, εικόνες, δίγλωσσες πινακίδες και συναισθήματα!
Καληνύχτα!

Αποσυνδεδεμένος McElk

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιούνιος 03, 2016, 21:22:19 μμ »
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτο Δήμο. Ιδιαίτερα μου άρεσε η φωτο του παλιού οδοστρωτήρα !!  :smile_:  Την περιοχή αυτή της χώρας δεν έχω επισκεφθεί και είναι αμφίβολο αν θα πάω ποτέ. Την διαφορά μεταξύ διαλέκτου και γλωσσικού ιδιώματος δεν μπορώ να πω ότι τη γνωρίζω. Σε σχετικά πρόσφατο ταξίδι μου στη Λέσβο είχα πληροφορηθεί ότι στην περιοχή της Αγιάσου  έχουν κάποια τοπική διάλεκτο. Πράγματι στο αεροδρόμιο καθώς περιμέναμε στην ουρά για την επιβίβαση άκουσα να μιλούν (μάλλον πατέρας και 10 χρονος γιός) μια περίεργη γλώσσα που δεν κατάλαβα τίποτε απολύτως – ενώ με άλλους μιλούσαν καθαρά ελληνικά.   

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Ιούνιος 04, 2016, 07:04:30 πμ »
Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τη διαφορά διαλέκτου και ιδιώματος. Πάντως σε όλες τις γλωσσικές ιστοσελίδες υπάρχει διαχωρισμός.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιούνιος 04, 2016, 07:07:18 πμ »
Για την ημέρα της επιστροφής, είχαμε σχεδιάσει να ανέβουμε στο βουνό, να δούμε δύο, από τα πιο όμορφα, κατά γενική ομολογία, χωριά. Τον Πραστό, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς στα χρόνια της τουρκοκρατίας και την «νησιώτικη» Καστάνιτσα.
Ο καιρός όμως είχε άλλη γνώμη. Τη νύχτα γύρισε με βαριά συννεφιά, αέρα και βροχή. Έτσι είπαμε να το αφήσουμε και να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Είπαμε, συνηθισμένοι στις εκκρεμότητες!
Ο κύριος Τάσος, στη διάρκεια του πλούσιου πρωινού, μας απέτρεψε από το να ανεβούμε στον Πάρνωνα με τέτοιο καιρό, γιατί «εκεί πάνω τα πράγματα θα είναι χειρότερα». Μας ζήτησε όμως, αν θέλαμε, να μείνουμε άλλη μια μέρα, χωρίς καμιά χρέωση (δωράκι!!!!!), αλλά εμείς έπρεπε το βράδυ να είμαστε στο σπίτι μας. Οι υποχρεώσεις ποτέ δεν λείπουνε. Άλλωστε με τέτοιο καιρό δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά.
Έτσι, μετά το πρωινό, φορτώσαμε και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε, όταν ο κύριος Τάσος μας έφερε μια σακούλα γεμάτη πορτοκάλια και λεμόνια, από τον κήπο του και ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου γεμάτο φρέσκες, τσακώνικες ελιές σε νερό για ξεπίκρισμα, σχεδόν έτοιμες! Και μιας και τις είχαμε δοκιμάσει, ξέραμε περί τίνος επρόκειτο.
Αφού ευχαριστήσαμε αυτόν τον ευγενέστατο άνθρωπο, ξεκινήσαμε με βροχούλα και συννεφιά.
Μετά το Ζαρίτσι, ένα υπέροχο ουράνιο τόξο πάνω από τη θάλασσα, ήταν σα να μας έκλεινε ο ουρανός το μάτι!
Δύο μέρες πριν που κατεβαίναμε, είχαμε χάσει πολλές από τις εικόνες στο δρόμο μας, μιας και είχε νυχτώσει. Έτσι στη διαδρομή της επιστροφής είδαμε κάποια ωραία πράγματα.
Στην άκρη μιας χερσονήσου το Αρκαδικό χωριό
και πίσω του ένα ιχθυοτροφείο, πριν ο δρόμος απομακρυνθεί από την ακτογραμμή.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιούνιος 04, 2016, 07:09:08 πμ »
Όχι για πολύ.
Μετά το Κορακοβούνι,
ο δρόμος κατεβαίνει μέχρι τον Υγρότοπο του Μουστού, ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα, με αβαθή νερά,
καλαμιώνες και πουλιά.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Ιούνιος 04, 2016, 07:09:25 πμ »
Πολλά πουλιά! Φυσικά προστατεύεται από το Δίκτυο NATURA 2000.
Η επόμενη στάση ήταν πριν το Κιβέρι της Αργολίδας.
Εκεί είναι ένα φρουριακού τύπου μοναστήρι, που το είχαμε δει όταν πηγαίναμε. Είναι το Ιερό Ησυχαστήριο της Οσίας Μακρίνης, που ήταν όμως κλειστό. Μόνο λίγες φωτογραφίες και η επόμενη στάση ήταν αργά το μεσημέρι στο σπίτι μας.
Αν και το ταξίδι ήταν πολύ μικρό και αφήσαμε πολλές εκκρεμότητες, ήταν ένα ταξίδι, που μας γέμισε τις μπαταρίες, μας θύμισε εικόνες και στιγμές όμορφες, από τα νιάτα μας και μας επιβεβαίωσε πως στην Ελλάδα της κρίσης, μια απόδραση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!
Πάντα τέτοια!!

Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου είναι: http://www.okeanishotel.gr/

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/106934190911586551442/SouthernKynouriaArcadia14162016?noredirect=1

Από το http://disaki.blogspot.gr/2016/05/blog-post_27.html