Αποστολέας Θέμα: Στην εξωτική & μυστηριώδη Τυνησία... "με το χαμόγελο στα χείλη"!!  (Αναγνώστηκε 1812 φορές)

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Καλοκαίρι 1993 και μαζί με τους κουμπάρους μας επιλέγουμε ένα 8ήμερο στην Τυνησία, με Γύρο Οάσεων & Ερήμου, με ένα τουριστικό γραφείο που δεν υπάρχει πια, το Medi Τours. Ήταν μόδα τότε τα ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και πανάκριβα, όμως μας είχε "κολλήσει" στο μυαλό και είπαμε να βιαστούμε και να μη χάσουμε την ευκαιρία. Αφού τελικά το κλείσαμε, κάποια στιγμη πήγαμε στο γραφείο να πάρουμε έντυπα και να ενημερωθούμε για το ταξίδι. Ο ιδιοκτήτης του που ήταν παντρεμένος με Τυνήσια και είχε επισκεφτεί τη χώρα κάμποσες φορές, η πρώτη κουβέντα που μας είπε ήταν "ότι πρόβλημα και να υπάρξει, εσείς θα είστε με το χαμόγελο στα χείλη"... που να ξέραμε κι εμείς τι μας περίμενε... χαχαχα. 

Η πτήση μας ήταν απογευματινή αλλά μια απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο τότε Ανατολικό αεροδρόμιο της Αθήνας, μας καθηλώνει στο έδαφος και μέσα στο αεροσκάφος για τις επόμενες δύο ώρες. Ευτυχώς τουλάχιστον που είχαμε απευθείας πτήση για Τύνιδα. Λίγες ώρες μετά αναπαυόμασταν στο 4*El Mechtel, όμως για λίγο γιατί πρωί πρωί έπρεπε να αναχωρήσουμε για το νότο της χώρας.

Πρώτη στάση το Καϊρουάν, η ιερή πόλη των Αράβων με το έντονο αραβικό στοιχείο και άμεση επίσκεψη στο Ιερό Τέμενος που για να μπεις μέσα έπρεπε να φορέσεις μια λευκή κελεμπία που η ιδρωτίλα έδινε κι έπαιρνε. Ποιος ακούει την Ξένια τώρα είπα μέσα μου και πριν ανοίξει το στόμα της, είχα πει τη μεγάλη κουβέντα... "ότι πρόβλημα και να υπάρξει, εμείς με το χαμόγελο στα χείλη" χαχαχα. Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στη Μεντίνα και στα μαγαζιά με τα περίφημα χαλιά, που όμως ήταν πανάκριβα. Κάποιοι αγόρασαν, εμείς ήπιαμε το τσάι που μας κέρασαν. Λίγη ώρα μετά αναχωρήσαμε για Τοζέρ με μια μικρή σταση στην Γκάφσα. Η Τοζέρ είναι η μεγαλύτερη όαση της Τυνησίας και η βόλτα με τα παϊτόνια (παραδοσιακές άμαξες) που κάναμε νωρίς το απόγευμα ήταν μοναδική εμπειρία. Στη συνέχεια ήρθε η περιήγηση στην πανέμορφη πόλη, μια γρήγορη βόλτα στο ζωολογικό κήπο για να δούμε την καμήλα που λατρεύει την κόκα-κόλα και η επίσκεψη στο αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, που παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο εικόνες από την ιστορία της χώρας.

Την επόμενη ημέρα ακολουθεί επίσκεψη στη Νέφτα και εκδρομή με jeep 4×4 στις ορεινές οάσεις Τσεμπίκα για το δάσος με τις χουρμαδιές δίπλα στα πλινθόκτιστα σπίτια, Ταμέρζα για να δούμε τον καταρράκτη και να βάλουμε τα πόδια μας μεσ' το νερό και Μίδες για να θαυμάσουμε τη μοναδική ομορφιά του οροπεδίου και όλα αυτά με τους έμπειρους οδηγούς των jeep να μας ανεβοκατέβάζουν στους αμμόλοφους με κλίσεις σχεδόν ορθής γωνίας... μια εμπειρία πραγματικά μοναδική. Με τη μεγάλη όμως έκθεση μας στον ήλιο, είναι αδύνατον να μην πάθει κάποιος ηλίαση και αυτή ήταν η Ξένια, αλλά θυμάται... "ότι πρόβλημα και να υπάρξει, εσείς θα είστε με το χαμόγελο στα χείλη" και η καημένη δεν είπε κουβέντα.

« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 21, 2021, 10:19:55 πμ by dk »

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
Αφήνουμε την Τοζέρ πίσω μας και πολύ νωρίς το πρωί λόγω ζέστης, επισκεπτόμαστε το χώρο με τα παρατημένα σκηνικά από τα γυρίσματα της διαστημικής ταινίας «Ο Πόλεμος των Άστρων», που βρίσκονται στην έρημο Τσοτ ελ Τζερίντ, ένα αξιοθέατο για χιλιάδες τουρίστες και οπαδούς της διάσημης ταινίας, που αποτελεί πλέον κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Η Τσοτ ελ Τζερίντ (Chott el Djerid) είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη αλμυρή λίμνη που το καλοκαίρι στεγνώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου και εμφανίζονται πολλοί αντικατοπτρισμοί. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η λίμνη είναι γεμάτη, μπορεί να διασχιστεί με βάρκα. Σωροί αλατιού στις άκρες της συλλέγονται για επεξεργασία παραγωγής αλατιού. Διασχίσαμε τη λίμνη με το πούλμαν (υπάρχει δρόμος) και ζήσαμε ιδίοις όμμασι τους αντικατοπτρισμούς, αλλά αγοράσαμε και το Ρόδο της Ερήμου, το πέτρινο τριαντάφυλλο.

Και φτάνουμε στο Κεμπιλί, μια μικρή πόλη που μοιάζει με χωριό και που η κύρια απασχόληση των κατοίκων της είναι η γεωργία και ειδικότερα η καλλιέργεια ειδικής ποικιλίας φοινίκων μεγάλης παραγωγής χουρμάδων και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων γίνεται εξαγωγή προς όλο τον κόσμο. Τελευταία η κυβέρνηση της Τυνησίας καταβάλει πολλές προσπάθειες για την τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής. Είναι από τις αρχαιότερες οάσεις της Τυνησίας, οπότε μια βόλτα με τις καμήλες στην περιοχή είναι μοναδική εμπειρία. Πολλά ζώα εδώ, άρα και πολλες μυρωδιές, αλλά η Ξένια κουβέντα... "με το χαμόγελο στα χείλη" είναι η εντολή. Εδώ θα διανυκτερεύσουμε σήμερα, στο 3*Les Dunes ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο που το βράδυ μας επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη, διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια στο χώρο δίπλα στη πισίνα του ξενοδοχείου.

Αναχωρούμε από Κεμπιλί με τελικό προορισμό το νησί των Λωτοφάγων, την πανέμορφη Τζέρμπα. Πριν όμως θα κάνουμε μια μικρή στάση στη Ντουζ για καφέ και αμέσως μετά θα επισκεφτούμε την παγκοσμίως γνωστή πόλη των Τρωγλοδυτών, Ματμάτα για να περιηγηθούμε στα μοναδικά από άποψη αρχιτεκτονικής σπίτια της. Εκεί θα γευματίσουμε σε παραδοσιακό "τρωγλοδύτικο" εστιατόριο που δεν ήταν και πεντακάθαρο, αλλά "με το χαμόγελο στα χείλη" το ξεπεράσαμε κι αυτό. Τέλος από το μικρό λιμανάκι Jorf θα περάσουμε στο νησί που είναι γνωστό για τις εκπληκτικές παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια με τα χαρακτηριστικά, ασβεστωμένα σπίτια. Η Τζέρμπα, με το πειρατικό κάστρο και τα τζαμιά της που μοιάζουν με φρούρια, υπήρξε, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, η έμπνευση για τη χώρα των Λωτοφάγων της Οδύσσειας του Ομήρου και την περιπλάνηση του δικού μας Οδυσσέα.

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
Την επόμενή μέρα το πρόγραμμα μας λέει στάση για καφέ στη Γκαμπές και τελικός προορισμός μας η πόλη Σφαξ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της βορείου Αφρικής. Άλλο ένα "με το χαμόγελο στα χείλη" είχε προκύψει γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν τουριστικά ανύπαρκτη και μόνο ένα παζάρι μας τράβηξε την προσοχή κατά την απογευματινή μας βόλτα. Παρακαλούσαμε πότε θα ξημερώσει για να φύγουμε.

Επόμενη στάση το ξακουστό ρωμαϊκό αμφιθέατρο του Ελ Τζεμ, που είναι πιο καλοδιατηρημένο και από αυτό της Ρώμης. Συνεχίζουμε προς την Σους, μεγάλο λιμάνι και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που η καλοδιατηρημένη Medina της έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1988 και ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζουν το Μέγα Τέμενος και τα αμυντικά τείχη της πόλης. Εκεί θα επισκεφτούμε κι εμείς όπως όλα τα γκρουπ, το Soula Fashion Room, ένα τοπικό οίκο μόδας, με μεγάλη παραγωγή δερμάτινων ειδών. Το όμορφο και πιο ιδιαίτερο της ιστορίας είναι ότι επιλέγουν άτομα μέσα απο τα γκρουπ για να κάνουν πασαρέλα. Εκεί λοιπόν ξεκίνησε και η δική μου σταδιοδρομία ως μοντέλο και μάλιστα με πιστοποίηση που δεν έχασα την ευκαιρία να κορνιζάρω!!

Η Σους γειτονεύει με το Port El Kantaoui, ένα πρωτοπόρο τουριστικό σταθμό που συνεχίζει να αναπτύσσεται αρμονικά και διαθέτει γήπεδα γκολφ και ιστιοπλοϊκό λιμάνι. Η αρχιτεκτονική, αν και μοντέρνα και εκθαμβωτικά λευκή, έχει διαμορφωθεί στα πιο παραδοσιακά κτίρια στην Τυνησία, με στενά δρομάκια και καμάρες. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στην Τύνιδα, όπου και διανυκτερεύσαμε.

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
Τελευταία μέρα σήμερα στη χώρα, το βράδυ επιστρέφουμε Αθήνα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα Τύνιδα που η Medina της, αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Υπέροχο το παλιό ιστορικό κέντρο της πόλης, το παλάτι του Μπέη (Dar-al-Bey), τα τζαμιά, το παλιό ρολόι αλλά και τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στενά δρομάκια της πόλης. Σειρά έχει το Μουσείο Μπαρντό με τα μοναδικά ψηφιδωτά του και η Καρχηδόνα με τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της. Αλλά και το Σίντι Μπου Σαΐντ που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, λίγο έξω από την Τύνιδα και το χαρακτηρίζουν τα λευκά σπίτια με τις μπλε λεπτομέρειες σε παράθυρα και πόρτες και τα γραφικά δρομάκια, όπως ακριβώς σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Άλλο ένα ταξίδι είχε τελειώσει για μας...  "με το χαμόγελο στα χείλη" φίλοι μου!!
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 17, 2021, 19:02:54 μμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος xenia

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Ταξιδι 28 χρονια πισω, αλλα "με το χαμόγελο στα χείλη"!  :laugh:

Αποσυνδεδεμένος McElk

• Hero Member
Ενδιαφέρον ταξίδι. Εγώ πήγα λίγα χρόνια μετά (Απρίλιο του 96) με τουριστικό από Θεσσαλονίκη και κάναμε το ίδιο πρόγραμμα πάνω-κάτω. Από την ιστορία σου θυμήθηκα και τα μέρη Τοζέρ, Κεμπίλι, Σφαξ κλπ Είχαμε πολύ καλό γκρουπ. Είμασταν παρέα 4 φίλοι και συνάδελφοι με τις συζύγους και από δυο παιδιά το κάθε ζευγάρι ηλικίας από 7 μέχρι 11 χρονών οπότε και τα παιδιά περάσαν τέλεια έχοντας την καλύτερη παρέα. Μου κάνει εντύπωση που το χαρακτήρισες ακριβό ταξίδι. Νομίζω ότι ήταν από τα φθηνότερα του εξωτερικού. :smile_:

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
Μου κάνει εντύπωση που το χαρακτήρισες ακριβό ταξίδι. Νομίζω ότι ήταν από τα φθηνότερα του εξωτερικού. :smile_:

Το 1993 που πηγαμε ο βασικος μισθος δεν ξεπερνουσε τις 100000 δραχμες, οποτε οταν δινεις γι΄αυτο το ταξιδι σχεδον δυο μισθους (170000), θεωρω οτι ηταν πανακριβο, αν υπολογισεις και τα χρηματα που χαλασαμε εκει κι όλα αυτα χ2  :wacko:

Αποσυνδεδεμένος asiatraveller

• Συντονιστής Κατηγορίας
  • Hero Member
  • Travel is my lifestyle
Τυνησία, από τις πλέον αγαπημένες μου χώρες. Υπέστη και αυτή ταλαιπωρία με τρομοκρατικές ενέργειες αλλά έτσι έχουν τα πράγματα παγκοσμίως. Επειδή μου άρεσε η Αίγυπτος πολύ όταν πήγα θα ήθελα να δω και την Τυνησία μια φορά.

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
Τυνησία, από τις πλέον αγαπημένες μου χώρες. Υπέστη και αυτή ταλαιπωρία με τρομοκρατικές ενέργειες αλλά έτσι έχουν τα πράγματα παγκοσμίως. Επειδή μου άρεσε η Αίγυπτος πολύ όταν πήγα θα ήθελα να δω και την Τυνησία μια φορά.

Να το βαλεις στο προγραμμα, εχουν ησυχασει τα πραγματα... εχει ξεκινησει ηδη ο τουρισμος εκει.

Αποσυνδεδεμένος xenia

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα

Να παρεις καπελο οταν πας... εγω επαθα ηλιαση. Ααααα και μην ξεχασεις... με το χαμογελο στα χειλη! :laugh: :laugh: